Mart ayı baharın başlangıcıdır. Bu ayda üç tane cemre vardır. Birincisi Martın 15 inde diğeri 21 inde ve sonuncusu da martın sonuna denk gelir. Artık baha başlamıştır. İlk cemre toprağa düşer, ikinci cemre havaya, üçüncü cemre ise toprağa düşer ve toprak ısınmaya başlar.
Bu mevsimde ağaçların dibi açılır, ağaçlara budama yapılır. Her taraf yeşilliğe bürünür. Güneş artık yüzünü bize dönmeye başlar.
Ataların hesapladığı bir tarih vardır. Bizler o tarihleri ezberleyemedik. Bu ayda bazı zamanlar soğuk havalar olacaktır. Bu havalar da ağaçlara soğuk vurması kötü olur.
Atalarımız, mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır derler. Fakat neticede havalar ısınmaya devam eder.
Hıdır ellez 5 Mayısta başlar ve yedi mayısta sona erer. Bir inanışa göre Hızır alayişsem dünyaya iner ve insanların ne istediğini merak eder. İnsanlar 6 Nisanda eylenir, piknik yapar. Ve inanışa göre herkes gönlünden geçirdiği bir şeyi eliyle çizer ve olmasını Cenabı-ı Allah’tan bekler.
Bu günler inanışlara göre güzel ve bereketli günlerdir. Karşımıza çıkan fakirlere yardım ederiz. Ve güzel bir şeyler olacağına inanırız.
Çiftçilerimiz bu günlerde yağmur bekler. Ve yağmurun ardından bahçe işleri başlar. Artık ekim dikim zamanı başlamıştır. Bahçesi olan bahçesine fide diker, asmalar budanır.
Hayatın neşesi gelmeye başlar ve herkesin içinde güzel umutlar oluşur. Bazı illerimizde Hıdır ellez kutlanır, baharın müjdecisi olarak. Eğlenceler yapılır.
Doğu illerinde Nevruz kutlaması yapılır. Bu baharın müjdecisidir. Her taraf yeşillenir ve doğa hayat bulur.
Bizim inanışımıza göre Hızır İlyas dünyaya gelmiştir ve her tarafın güzel olmasını sağlar. Biz böyle düşünerek hareket ederiz. Ayrıca insanlarımız kendi ihtiyaçlarından artırarak fakir ve yoksullara yardım eder. Bu bizim milli duygularımızdan kaynaklanır.
Artık bahar gelmiştir ve herkes yapacağı iyiliği yapar. Bahçelerine bakım yapar Baharın müjdecisi gelmiştir artık.
Bu günlerde İnsanlar Cenabı-ı Allahtan gönlünden geçeni ister ve ondan bekler.